Humanitarian slaughter and desensitization in cattle from the perspective of legal veterinary medicine: Review

Authors

  • Jackson Barros do Amaral Instituto de Zootecnia do Estado de São Paulo
  • Tália Missen Tremori Universidade Estadual Paulista
  • Alessandra Santos d’Alencar Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Guilherme Trevisan Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.31533/pubvet.v13n3a285.1-14

Keywords:

animal welfare, cattle breeding, expertise, slaughterhouse, veterinary forensic medicine

Abstract

This review has the objective to discuss the main critical points of the humanitarian slaughter of bovines with approaches necessary for audits and fundaments for expert report. The Brazilian beef production has great importance in agribusiness, with national and international prominence. Currently, the population's concern about the welfare of production animals has been growing, making investments in scientific research and humanitarian education in all segments of the production chains. In the past decades the slaughter of production animals had been considered a technological procedure of inferior scientific grade, not composing a subject studied by universities, research institutes and industry. Subsequently, this issue gained importance when it was evident the influence of the quality of meat and its products in national and international trade. Following the obvious influences of the World Organization for Animal Health (OIE) and the International Humanitarian Society (HSI), the demand for source products of animals raised, handled, transported and slaughtered through the use of humanitarian practices grew up. It should be considered that animal welfare does not necessarily correspond to sanitary quality, but rather an ethical and moral concern of consumers. The Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply in Brazil (MAPA) predicts that until 2020 the Brazilian meat production will provide 44.5% of the world market, this being the great challenge of Brazil to maintain effective measures of humanitarian slaughter and to lead as a world exporter of bovine meat To slaughter animals under humanitarian conditions is a moral duty of man, and each country must establish strict regulations in order to guarantee this condition to all species. Conventional methods of slaughter of cattle involve the pre-desensitization of bleeding, except slaughtering conducted according to Jewish or Islamic rituals. The actions of audits and legal veterinary medicine have an important contribution in the settlement of judicial and etical issues in this process. So is necessary to invest in studies and discussions on the improvement of this important topic for use in audits and in the definition of an expert protocol aimed at humanized slaughter.

References

Andrade, E. N., Silva, R. A. M. S., Roça, R. O., Silva, L. A. C., Gonçalves, H. C. & Pinheiro, R. S. B. (2008). Ocorrência de lesões em carcaças de bovinos de corte no Pantanal em função do transporte. Ciência Rural, 38(7):1991-1996.

Barbosa Filho, J. A. D. & Silva, I. J. O. (2004). Abate humanitário: ponto fundamental do bem-estar animal. Revista Nacional da Carne, 32836-44.

Bertoloni, W. & Andreolla, D. (2010). Eficácia do sistema de contenção (automatizado e mecânico) no atordoamento de bovinos. Ciência Rural, 40(8):1-7.

Braga, J. S., Macitelli, F., Lima, V. A. & Diesel, T. (2018). O modelo dos “Cinco Domínios” do bem-estar animal aplicado em sistemas intensivos de produção de bovinos, suínos e aves. Revista Brasileira de Zoociências, 19(2):204-226.

BRASIL, Lei de Crimes Ambientais, 9.605 de 12 de fevereiro de 1998. Dispõe sobre as sanções penais e administrativas derivadas de condutas e atividades lesivas ao meio ambiente, e dá outras providências. Diário Oficial da União de 13 de fevereiro de 1998. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/L9605.htm [Acesso 22 de Jan de 2018].

BRASIL, Lei n. 5.517, de 23 de outubro de 1968, Art. 5º. Estabelece competência legal privativa para o médico veterinário realizar peritagem em animais em exames técnicos e questões judiciais, entre outras competências. [Acesso em 05 de março de 2018]. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/L5517.htm

BRASIL, Lei n. 5.517, de 23 de outubro de 1968. Resolução n. 1000, de 11 de maio de 2012. Dispõe sobre procedimentos e métodos de eutanásia em animais e dá outras providências. [Acesso em 27 de setembro de 2018].

BRASIL, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Divisão de Normas Técnicas. Instrução Normativa n. 3, de 17 de janeiro de 2000. Aprova o Regulamento Técnico de Métodos de Insensibilização para o Abate Humanitário de Animais de Açougue. Diário Oficial da União, Brasília, 24 jan. 2000. Seção I, p. 14-16, 2000.

Campo, M. M., Brito, G., Montossi, F., Soares de Lima, J. & San Julián, R. (2014). Animal welfare and meat quality: The perspective of Uruguay, a “small” exporter country. Meat science, 98470-476.

Carlesci, R. H., Bürger, K. P., Rossi, G. A. M., Saba, R. Z., Vidal-Martins, A. M. C. & Gonzalez, P. O. (2014). Eficácia da insensibilização em bovinos pelo uso de pistola pneumática de penetração em matadouro-frigorífico no Estado de São Paulo, Brasil. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, 8(1):73-80.

Castilho, V. C. (2017). Atuação do perito em medicina veterinária. In R. A. Tostes, S. T. J. Reis & V. V. Castilho (Eds.), Tratado de Medicina Veterinária Legal. Curitiba, Paraná, Brasil. : Medvep.

Castilho, V. V. (2000). Perícia em estabelecimentos de abate. Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia do CRMV-SP, 3(3):65-70.

Civeira, M. P., Renner, R. M., Vargas, R. E. S. & Rodrigues, N. C. (2006). Avaliação do bem-estar animal em bovinos abatidos para consumo em frigorífico do Rio Grande do Sul. Revista Veterinária em Foco, 4(1):5-11.

Cortesi, M. L. (1994). Slaughterhouses and humane treatment. Revue Scientifique et Tecnnique Office International des Epizooties, 13(1):171-193.

Dawkins, M. S. (2017). Animal welfare and efficient farming: is conflict inevitable? Animal Production Science, 57(2):201-208.

Finnie, J. W. (1993). Brain damage caused by a captive bolt pistol. Journal of Comparative Pathology, 109(3):253-258.

Finnie, J. W., Blumbergs, P. C., Manavis, J., Summersides, G. E. & Davies, R. A. (2000). Evaluation of brain damage resulting from penetrating and non‐penetrating captive bolt stunning using lambs. Australian Veterinary Journal, 78(11):775-778.

Gallo, C., Teuber, C., Cartes, M., Uribe, H. & Grandin, T. (2003). Mejoras en la insensibilización de bovinos con pistola neumática de proyectil retenido tras cambios de equipamiento y capacitación del personal. Archivos de Medicina Veterinaria, 35(2):159-170.

Garcia, R. C. M. (2017). Desafios para o enfrentamento da negligência. In R. A. Tostes, S. T. J. Reis & V. V. Castilho (Eds.), Tratado de medicina veterinária legal. Curitiba, Paraná: Medvep.

Grandin, T. (1985). Race system for cattle slaughter plants with 1.5-m radius curves. Applied Animal Behaviour Science, 13(3):295-299.

Grandin, T. (1998). The feasibility of using vocalization scoring as an indicator of poor welfare during cattle slaughter. Applied Animal Behaviour Science, 56(2–4):121-128.

Grandin, T. (2013). Making slaughterhouses more humane for cattle, pigs, and sheep. Animal Review of Animal Bioscienses, 1(1):491-512.

Grandin, T. (2014). Animal welfare and society concerns finding the missing link. Meat Science, 98461-469.

Gregory, N. & Shaw, F. (2000). Penetrating captive bolt stunning and exsanguination of cattle in abattoirs. Journal of Applied Animal Welfare Science, 3(3):215-230.

Gregory, N. G. & Grandin, T. (2007). Animal welfare and the meat market. Cambridge: CABI.

Hammerschmidt, J. & Molento, C. F. M. (2014). Protocol for expert report on animal welfare in case of companion animal cruelty suspicion. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 51(4):282-296.

Hammerschmidt, J. & Molento, C. F. M. (2017). Perícia em bem-estar animal nos crimes de maus-tratos contra animais. In R. A. Tostes, S. T. J. Reis & V. V. Castilho (Eds.). Tratado de Medicina Veterinária Legal. Curitiba, Paraná, Brasil: Medvet.

Koknaroglu, H. & Akunal, T. (2013). Animal welfare: An animal science approach. Meat Science, 95(4):821-827.

Llonch, P., King, E. M., Clarke, K. A., Downes, J. M. & Green, L. E. (2015). A systematic review of animal based indicators of sheep welfare on farm, at market and during transport, and qualitative appraisal of their validity and feasibility for use in UK abattoirs. The Veterinary Journal, 206(3):289-297.

Ludtke, C. B., Dalla Costa, O. A., Roça, R. d. O., Silveira, E. T. F., Athayde, N. B., Araújo, A. P., . . . Azambuja, N. C. (2012). Bem-estar animal no manejo pré-abate e a influência na qualidade da carne suína e nos parâmetros fisilógicos do estresse. Ciência Rural, 42(3):532-537.

Ludtke, C. B., Silveira, E. T. F., Bertoloni, W., Andrade, J. C., Buzelli, M. L. T., Bressa, L. R. & Soares, G. J. D. (2010). Bem-estar e qualidade de carne de suínos submetidos a diferentes técnicas de manejo pré-abate. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 11(1):231-241.

Maiorka, P. C. (2012). O ensino da medicina veterinária no Brasil. Revista Conselho Federal de Medicina Veterinária, 557-11.

Melo, E. S., Amorim, W. R., Pinheiro, R. E. E., Corrêa, P. G. N., Carvalho, S. M. R., Santos, A. R. S. S., . . . Sousa, F. V. (2018). Doenças transmitidas por alimentos e principais agentes bacterianos envolvidos em surtos no Brasil. PUBVET, 12(10):1-9.

Mendonça, P. S. M. & Caetano, G. A. O. (2017). Abate de bovinos: Considerações sobre o abate humanitário e jugulação cruenta. PUBVET, 11(12):1196-1209.

Nielsen, B. L., Dybkjær, L. & Herskin, M. S. (2011). Road transport of farm animals: effects of journey duration on animal welfare. Animal, 5(3):415-427.

Oliveira, C. B., Bortoli, E. d. C. & Barcellos, J. O. J. (2008). Diferenciação por qualidade da carne bovina: a ótica do bem-estar animal. Ciência Rural, 38(7):2092-2096.

Roça, R. O. (2001). Abate humanitário de bovinos. Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia do CRMV-SP, 4(2):73-85.

Santos-Filho, A. M. P. & Mayrink, R. R. (2017). Medicina Veterinária Forense. In J. A. Velho, G. C. Geiser & A. Espíndula, A. (Eds.), Ciências Forenses, uma introdução às principais áreas da criminalística moderna. Campinas, São Paulo: Millennium.

Schrama, J. W., Van der Her, W., Gorssen, J., Henken, A. M., Verstegen, M. W. A. & Noordhuizen, J. P. T. M. (1996). Required thermal thresholds during transport of animals. Veterinary Quarterly, 18(3):90-95.

Schwartzkopf-Genswein, K. S., Faucitano, L., Dadgar, S., Shand, P., González, L. A. & Crowe, T. G. (2012). Road transport of cattle, swine and poultry in North America and its impact on animal welfare, carcass and meat quality: A review. Meat Science, 92(3):227-243.

Sobral, N. C., Andrade, E. N. & AntonucciI, A. M. (2015). Métodos de insensibilização em bovinos de corte. Revista Científica de Medicina Veterinária, 251-10.

Strappini, A. C., Metz, J. H. M., Gallo, C. B. & Kemp, B. (2009). Origin and assessment of bruises in beef cattle at slaughter. Animal, 3(5):728-736.

Velho, J. A., Geiser, G. C. & Espindula, A. (2017). Ciências Forenses: Uma introdução às principais áreas da criminalística moderna. Campinas, São Paulo: Millenium Editora.

Published

2019-03-18

Issue

Section

Bem-estar e comportamento animal

How to Cite

Humanitarian slaughter and desensitization in cattle from the perspective of legal veterinary medicine: Review. (2019). Pubvet, 13(03), e285. https://doi.org/10.31533/pubvet.v13n3a285.1-14

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>