Microbiological quality in chicken carcasses of abattoir in the city of Uberlândia
DOI:
Keywords:
.Abstract
The microbial contamination in food is responsible for the occurrence of many outbreaks of toxinfections in humans. This study aims to assess the importance of microbiological quality of chickens carcasses, through the research of micro indicators, such as Salmonella and coliforms. The collections were made in 3 slaughterhouses with Municipal Inspection Service in the region of Uberlândia, totaling the number of 20 samples, 10 of them collected after evisceration, and the other 10 collected before the packaging. We did not detect the presence of Salmonella and were found in 40% of the samples, fecal and total coliforms. Although there is no legislation in Brazil for detection of microorganisms from swabs of chickens carcasses, the results show the need of these tracking.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2011 Letícia Ríspoli Coelho, Marcos Dias Moreira, Roberta Torres de Melo, Eliane Pereira Mendonça, Eduardo Almeida Freitas, Guilherme Paz Monteiro, Priscila Christen Nalevaiko, Daise Aparecida Rossi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.