Characterization of the carbohydrates in the production of ruminants.
DOI:
https://doi.org/10.31533/pubvet.v2n26e267Keywords:
analytical methods, fiber, CNCPSAbstract
The partitioning of the carbohydrates present in the diets, has as objective nutricional, to show the differences in the scope of the digestion and fermentation process, beyond the effect in the animal performance. Methodological changes of analyses are the key to assign to the importance of the fractions of the carbohydrates, classifying the same ones from its nutritional characteristics, and selecting the best analytical methods that can describe the desired fractions. In result of the little information regarding the characteristics of the digestion of some carbohydrates and its interactions with other fractions present in the diets, it means that the methods not yet perfectly are stabilized. Based in the importance of carbohydrates in the diets and the effect in the animal performance, the important types must be measured (sugars, starch, fructans, soluble and insoluble fiber). It is essential to select methods that allow the adequate characterization of the carbohydrates, so that the same ones are enclosed with exactness in the diets and that they can attend the energy requirements of the animal ruminants.
References
BALSALOBRE, M.A.A.; CORSI, M.; SANTOS, P.M.;VIEIRA, I.; CÁRDENAS, R.R. Composição química e fracionamento do nitrogênio e dos carboidratos do capim-Tanzânia irrigado sob três níveis de resíduo pós-pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n. 3, p.519-528, 2003.
BERCHIELLI, T.T.; PIRES, A.V.; OLIVEIRA, S.G. Nutrição de Ruminantes. Jaboticabal: FUNEP, 538p., 2006.
CARVALHO, G.G.P.; GARCIA, R.; PIRES, A.J.V.; PEREIRA, O.G.; FERNEDES, F.E.P.; OBEID, J.A.; CARVALHO, B.M.A. Fracionamento de carboidratos de silagens de capim-elefante emurchecido ou com farelo de cacau. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, n.4, p.1000-1005, 2007.
FERNANDES, A.M.; QUEIROZ, A.C.; PEREIRA, J.P.; LANA, R.P.; BARBOSA, M.H.P.; FONSECA, D.M.; DETMANN, E.; CABRAL, L.S.; PEREIRA, E.S.; VITTORI, A. Fracionamento e cinética da degradação in vitro dos carboidratos constituintes da cana-de-açúcar com diferentes ciclos de produção em três idades de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n.6, p.1778-1785, 2003.
FERNANDES, A.M.; QUEIROZ, A.C., LANA, R.P; PEREIRA, J.C.; CABRAL, L.S.; VITTORI, A.; PEREIRA, E.S. Estimativas da produção de leite por vacas Holandezas mestiças, segundo o sistema CNCPS, em dietas contendo cana-de-açúcar com diferentes valores nutritivos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, n.4, p.1350-1357, 2001.
FOX, D.G.; SNIFFEN, C.J.; O’CONNOR, J.D.; VAN SOEST, P.J.; RUSSELL, J.B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: III. Cattle requirements and diet adequacy. Journal of Animal Science, v.70, n.12, p.3578-3596, 1992.
HALL, M.B. Recent Advanced in non-NDF carbohydrates for the nutrition of lactating cows. In: TEIXEIRA, J.C.; SANTOS, R. A.;DAVID, F.M. et al.(eds). Simpósio Internacional em Bovinocultura de Leite, Lavras, 2001.
KOZLOSKI, G.V. Bioquímica dos Ruminantes. Santa Maria: Ed. UFSM, 140p, 2002.
LIMA, R.F.; GONÇALVES, M.B.F.; SILVA, L.P.; NÖRNBERG, J.L.; ALMEIDA, H.S.L. Sistema laboratorial de fracionamento de carboidratos de concentrados energéticos, Acta Science Animal Science, Maringá, v.28, n.2, p.215 -221, abr-jun, 2006.
MELLO, R.; NÖRNBERG, J.L. Fracionamento dos carboidratos e proteínas de silagens de milho, sorgo e girassol. Ciência Rural, Santa Maria, v.34, n.5, p.1537-1542, set-out, 2004.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of domestics animals. Nutrient Requirements of Beef Cattle. 7. ed. Washington, D. C.: National Academy Science, 404p., 1996.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of domestics animals. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7. ed. Washington, D. C.: National Academy Science, 381p., 2001.
NUSSIO, L.G. Cultura de milho para a produção de silagens de alto valor alimentício. In: Simpósio sobre nutrição de bovinos, 1991, Piracicaba, SP. Anais. Piracicaba: FEALQ, p.59-168, 1991.
PEREIRA, E.S; QUEIROZ, A.C.; PAULINO, M.F.; CECON, P.R.; VALADARES FILHO, S.C.; MIRANDA, L.F.; FERNANDES, A.M.; CABRAL, L.S. Determinação das frações protéicas e de carboidratos e taxas de degradação in vitro da cana-de-açúcar, da cama de frango e do farelo de algodão. Revista Brasileira de Zootecnia, v.29, n.6, p.1887-1893, 2000.
RUSSELL, J.B.; O’CONNOR, J.D.; FOX, D.G.; VAN SOEST, P.J.; SNIFFEN, C.J. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science, v.70, n.12, p.3551-3561, 1992
SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. Conceitos gerais sobre análise de alimentos, preparação de amostras e determinação da matéria seca. Análise de Alimentos: métodos químicos e biológicos, p.16,17, 97-99, 2002.
SNIFFEN, C.J.; O’CONNOR, J.D.; VAN SOEST, P.J.; FOX, D.G., RUSSELL, J.B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: III. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, v.70, n.12, p.3562-3577, 1992.
VAN SOEST, P. J.; MOORE, L. A. New chemical methods for analysis of forages for the purpose of predicting nutritive value. In: International Grassland Congress, v.9, 1965, São Paulo, SP. Departamento de Produção Animal da Secretaria da Agricultura, p. 783-789, 1966.
VAN SOEST, P.J. Nutritional Ecology of the Ruminant, 2.ed. New York: Cornell University Press, Ithaca, 476p., 1994.
VIEIRA, R.A.M.; PEREIRA, J.C.; MALAFAIA, P.A.M.; QUEIROZ, A.C. de; GONÇALVES, A.L. Fracionamento dos carboidratos e cinética da degradação in vitro da fibra em detergente neutro da extrusa de bovinos a pasto. Revista Brasileira de Zootecnia, v.29, n.3, p.889-897, 2000.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Mariana Oliveira Martins, Roseli Aparecida dos Santos
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.