Prevalence of Campylobacter spp. in broilers and breeders
DOI:
Keywords:
Campylobacteriosis. Poultry. FecesAbstract
Campylobacter spp. is the etiologic agent most prevalent cause of gastroenteritis food in Europe and the United States, and the intestinal tract of poultry the main reservoir of these microorganisms. The objective was to determine the prevalence of Campylobacter spp. in broilers and breeders through analysis of faecal samples collected by cloacal swabs from 279 mothers and 29 broilers. The positivity of the matrices was 13.97% (39/279) and chickens for 42.37% (12/29). The high percentage of isolated points to the need for monitoring these microrganisms and other research aimed at determining the consequences of infection in the indexes of poultry production and contamination of meat produced.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2010 Roberta Torres de Melo; Letícia Ríspoli Coelho; Eliane Pereira Mendonça; Guilherme Paz Monteiro; Belchiolina Beatriz Fonseca; Daise Aparecida Rossi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.