Physical-chemical and microbiological aspects of the organic or usual milk
DOI:
https://doi.org/10.22256/pubvet.v8n9.1711Abstract
The main purpose of this research is the comparison of the milk produced in organic management towards the one that comes from usual production. Thirty samples, from 10 pure breed animals (Gyr), and Girolando (on blood levels: 1/4, 1/2 e 5/8), during different lactation periods (between the 2º and 5º), were collected at: Felicidade Farm, designated to the organical milk production, and Peroba Farm, designated to usual milk production, both in Ituiutaba – Minas Gerais, during the months of February, March and April. These samples were submitted to mesophiles counting; fat content, dry extract and protein determination, and to somatic cells count. To the statistical analysis the test t Student (p < 0,05) was used, comparing the averages acquired on each of the analyses. It was concluded that the organical milk showed higher level of fat content, dry extract and protein, and there was no difference on mesophiles counting, neither on somatic cells counting toward the usual milk.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2014 Lilian Mara Borges Jacinto, Maria Aparecida Martins Rodrigues, Ednaldo Carvalho Guimarães
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.