Use of the native forage hay of brazilian’s Northeast in the feeding of sheep and goats
DOI:
Keywords:
caatinga, intake, digestibility of the nutrients, forage value, nutritional valueAbstract
The Brazilian northeast has in the creation of small ruminants one of the main activities the animals producers, which assumes an important socio-economic role. In this revision we currently approach a subject sufficiently studied, that is the hay production of native forage plants of caatinga. This bioma possess an immense variety of vegetal species with pos forage value and as sufficiently acceptability part of the animals in such a way under the form in natura or dehydrated with in the hay form. The hay of the caatinga’ s forage plants constituted a viable alternative for utilization during the dry period of the year. In this work one searched to analyze the nutritional value, consumption and digestibility of the nutrients and the use in the animal feeding of the kill-grass (Senna obtusifolia), flower-of-silk (Calotropis procera), maniçoba (Manihot pseudo glaziovii), juazeiro (Zizyphus joazeiro), catingueira (Caesalpinea bracteosa), sabiá (Mimosa casalpiniaefolia), beans-brave (Capparis flexuosa), forage peanut (Arachis pintoi) and cunhã (Clitoria ternatea). All these species reveal as a viable option for feeding of the bovine, goat and sheep flocks in the half-barren northeastern. As a consequence of the extreme climatic conditions where those species develop, they present physiological structures of adaptation to the low water availability that promotes reduction in the forage digestibility, so her use in animal nutrition should be limited.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2011 Marcus Roberto Góes Ferreira Costa, Maria Socorro de Souza Carneiro, Elzânia Sales Pereira, João Avelar Magalhães, Newton de Lucena Costa, Luiz Barreto de Morais Neto, William de Jesus Ericeira Mochel Filho, Ana Patrícia Almeida Bezerra
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.