Coffee pollination and yield in Brazil
DOI:
https://doi.org/10.31533/pubvet.v13n4a317.1-6Keywords:
bees, coffee, pollinatorsAbstract
The coffee is a perennial plant of hot regions, mainly on the tropics. Its fruit is an important commodity and the second greater source of richness in the planet, losing only for the petroleum. Coffea arabica and Coffea canephora are the most economically important species. The presence of pollinators, such as bees, ensures higher productivity and grain quality, thus meeting market demand. Apis mellifera bees is considered the pollinator of greater agricultural importance in the world, due to be a generalist species and has been the most frequent in observations made in the coffee planting. Thus, in view of these aspects, the present study aims to gather data on coffee culture and its productivity in Brazil.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Marina Carvalho Peruzzolo, Bruna Costa Ferreira da Cruz, Ludimilla Ronqui
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.