Vitelo production

Authors

  • Taís Aline Bregion dos Santos Universidade Estadual Paulista Botucatu

DOI:

https://doi.org/10.31533/pubvet.v2n26e265

Keywords:

veal calves, dairy calves, meat, production

Abstract

In the countries with high milk production, like in Europe and the United States of America, in the past 30 to 40 years, the abundance of male dairy calves from the big herds have encouraged the farmers to produce veal meat. Without discarding these animals, it is possible to produce a highly-demanded product for the market, however, with few suppliers, besides attending to the demand of consumption of low-cholesterol meat. It also opens the producers to a new market, till now not explored, providing an option of income to the dairy producers of many regions of the world, including Brazil. To make economically viable to raise dairy calves to produce veal, many aspects must be controlled. Maybe the first is to buy animals well immune by the ingestion of colostrums in the first hours of life, decreasing the mortality and the morbidity. Second, the substitution of milk for a commercial substitute during the initial phase of life, that is the most delicate and expensive one of the process, to minimize the costs of the producer.

References

• ANDERSON, K. L. & NAGARAJA, T. G. & MORRIL, J. L. Ruminal microbial development in conventionally or earlyweaned calves. Journal of Animal Science, 1987, v.64, n.4, p.1215-1226.

• ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DOS CRIADORES DE BOVINOS DA RAÇA HOLANDESA – ABCBRH. 2005. O gado holandês: o padrão da raça e as características. Disponível em <http://www.gadoholandes.com.br/origem/araca. htm> Acesso em 14.10.2005.

• BESSI, R. Estudo da Absorção de Anticorpos de Colostro em Bezerros Recém nascidos. (Tese apresentada à escola superior de agricultura “Luiz de queiroz”, USP, p obtenção de título de dr. Em agronomia, área de concentração: ciência animal e pastagens). Piracicaba, 2001.

• BIONDI, P. et al. Criação e produção de bovinos machos de raças leiteiras para o corte. Rev. bras. zootec., v. 22, n. 4, p. 281-296, 1984.

• CALDAS, F. Vitelo: opção de ganho na exploração leiteira. Balde Branco, v.38, n.461, p.36-40, 2003.

• CASTRO, A.L.M. et al. Economic evaluation of calves fed fermented colostrum, associated with soybean oil and zeranol. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., Apr. 2004, vol.56, no.2, p.202-206. ISSN 0102-0935.

• LANGONI, Helio & DOMINGUES, Paulo F. Manejo sanitário animal. Publicações Biomédicas, 1ºed., 2001.

• LOPES, J. N. et al. Efeito de dietas líquidas à base de leite integral e, ou, subprodutos de soja sobre algumas características relacionadas à digestão, em bezerros. Rev. bras. zootec., v. 27, n. 3, p. 603-612, 1998.

• NUSSIO, C. M. B. et al. Parâmetros de fermentação e medidas morfométricas dos compartimentos ruminais de bezerros leiteiros suplementados com milho processado (floculado vs. Laminado a vapor) e monensina. R. bras. zootec., v. 32, n.4, p. 1021-1031, 2003.

• OLIVEIRA, M. C. S. & OLIVEIRA, G. P. Cuidados com o bezerro recém nascido em rebanhos leiteiros. In: BUSH & STALEV. São Carlos, EMBRAPA, 1996 (circular técnica nº 9).

• MACHADO NETO, R. F. et al. A survey about dairy calves husbandry: performance and passive immunity. Rev. bras. zootec., Nov./Dec. 2004, vol.33, no.6, suppl.3, p.2323-2329. ISSN 1516-3598.

• RIBEIRO, T. R. et al. Influência do plano nutricional sobre o desempenho de bezerros holandeses para produção de vitelos. Rev. bras. zootec., v. 30, n. 6, p. 2145-2153, 2001a.

• RIBEIRO, T. R. et al. Influência do plano nutricional sobre o desempenho de bezerros holandeses para produção de vitelos. Rev. bras. zootec., v. 30, n. 6, p. 2145-2153, 2001.

• RIBEIRO, A. C. C. L. Manejo Sanitário, prevenção e controle de parasitoses e mamite em rebanhos de leite. Coronel Pacheco: Embrapa, 1994. p. 61

• TOLEDO, R.; PETRIN, O. Vitelo tropical: bom para o produtor e consumidor. Ibiporã-Pr.: IAPAR, 2001.

• TEIXEIRA, J.C. et al. Aproveitamento do macho leiteiro utilizando dietas à base de amiréia 45S. I Biometria do trato gastrointestinal e características de carcaça. Ciênc. Agrotec., v. 23, n. 2, p. 421-426, 1999.

• TOMKINS, T.; JASTER, E. H. Preruminant calf nutrition. In: SNIFFEN, C. J.; HERDT, T. H. The veterinary clinics of North américa. Philadelphia: W. B. Saunders Company, 1991. p. 557-576.

• UNITED STATES DEPARTAMENT OF AGRICULTURE – USDA. Milk production, dispositions and income, livestock statistics. Washington, DC: U.S. Department of Agriculture, 1995.

Published

2024-10-24

Issue

Section

Produção animal