Physical analysis of eggs from a rural property located in Luziânia, Goiás

Authors

  • Luana Gomes Pereira Centro Universitário do Planalto Central Apparecido dos Santos
  • Margareti Medeiros Centro Universitário do Planalto Central Apparecido dos Santos

DOI:

https://doi.org/10.31533/pubvet.v16n12a1283.1-10

Keywords:

Evaluations, chickens, families, quality, product

Abstract

The aim of the present study was to perform physical analyzes on eggs from hens with a cross between the Naked Neck and Giant Indian strains. Forty samples were collected from a rural property located in the municipality of Luziânia in the state of Goiás. These were separated into four groups (A, B, C and D) constituting 10 eggs per stall, from 05/12/2021 to 05/28/2021. The experimental design consisted of a factorial scheme with 4 (cards) x 10 (eggs) x 7 (days) x 11 (tests) x 4 (groups) x 40 (total sample). The physical analyzes were weighing and then classification according to the legislation applied to commercial eggs. The degree and classification of dirtiness, shell and percentage of this, presence of cracks, air chamber test, egg freshness, appearance of the albumen and yolk and its color were also evaluated. In the analyses, a weight of around 30 grams was found in one egg, 40 grams in thirty-seven eggs and 50 grams in two, with the maximum found being 52.51 grams and the minimum 39.04 grams. In the classification, 19 small type, 19 industrial and 2 medium type were found. Dirt in 4 absent, 6 discreet, 4 moderate, 4 intense and its classification 10% blood, 60% feces and 10% feathers. Bark coloring, 40% red, 40% white and 20% blue. Varied yolk tones as well, swollen, centralized and transparent albumen also consistent. In the shell percentage test consisting of evaluating the proportion between the weight of the shell washed and dried at room temperature for three days and the total weight of the egg, multiplying the result by 100% and the values found in the analyzes carried out were a minimum of 8% and maximum 13%, without significant changes due to the short storage time. It was concluded that seven-day-old eggs showed favorable physical characteristics in most of the tests performed. The theme presented is relevant, since this product is constantly present at the table of several families of rural producers, and it is essential to guarantee its quality.

References

ABPA. (2021). Associação brasileira de proteína animal. In Relatório Anual de Atividades.

Alleoni, A. C. C., & Antunes, A. J. (2001). Unidade Haugh como medida da qualidade de ovos de galinha armazenados sob refrigeração. Scientia Agricola, 58(4), 681–685. https://doi.org/10.1590/S0103-90162001000400005.

ANUALPEC. (2022). Anuário da Pecuária Brasileira (20th ed., Vol. 1). Instituto FNP.

Bendlin, L., Souza, A., Rodrigues, R., Seidel, D., & Bublitz, V. (2019). Comparação da produção de ovos vermelhos x brancos: uma análise dos custos de produção, expectativas de retorno e riscos. Custos e Agronegócios, 15, 202–239.

BRASIL. Decreto n.9.013, de 29 de março de 2017. Dispõe sobre o Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal, que disciplina a Fiscalização e a Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal, instituídas pela Lei nº1. 283, de 18 de dezembro de 1950, e pela Lei nº 7.889, de 23 de novembro de 1989. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF.

BRASIL. Resolução DIPOA DIPOA/SDA nº 01/2003. Fonte: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/suasa/regulamentos-tecnicos-de-identidade-e-qualidade-de-produtos-de-origem-animal-1/rtiq-carneos-e-seus-derivados-1#:~:text=Resolu%C3%A7%C3%A3o%20DIPOA%20n%C2%B0%2001,e%20outras%20esp%C3%A9cies%20de%20animais.

Carvalho, F. B., Stringhini, J. H., Jardim Filho, R. M., Leandro, N. S. M., Padua, J. T., & Deus, H. A. S. B. (2003). Influência da conservação e do período de armazenamento sobre a qualidade interna e da casca de ovos comerciais. Revista Brasileira de Ciência Avícola, 5(Supl.), 100. https://doi.org/10.21071/az.v67i257.3392.

Cunha, D. S., Cunha, S. S., Cabral, T. N., & Silva, S. D. (2017). Qualidade interna e xxterna de ovos caipiras comercializados em feiras da cidade de São Luís, MA, Brasil. II Congresso Internacional Das Ciências Agrárias COINTER-PDVAgro, 1–10. https://doi.org/10.31692/2526-7701.iicointerpdvagro.2017.00117.

Curvelo, E. R., Geraldo, A., Silva, L. M., Santos, T. A., Vieira Filho, J. A., Pinto, E. R. A., Oliveira, M. L. R., & Ferreira, C. B. (2009). Níveis de inclusão de extrato de urucum e açafrão em dietas para poedeiras semipesadas e seus efeitos sobre o desempenho e coloração da gema dos ovos. Anais Da II Semana de Ciência e Tecnologia de IFMG.

Espíndola, M. H. M. (2018). Uso de revestimento a base de fécula de mandioca sob a qualidade de ovos caipiras armazenados em temperatura ambiente. Universidade Federal de Santa Catarina.

Fernandes, E. A., Guarato, E. L., & Murakami, A. E. (1983). Efeito da temperatura e do período de armazenamento sobre a qualidade interna de ovos para consumo. Informe Agropecuário, 9(107), 58–61. https://doi.org/10.21071/az.v67i257.3392.

Figueiredo, T. C., Cançado, S. V, Viegas, R. P., Rêgo, I. O., Lara, L. J., Souza, M. R., & Baião, N. C. (2011). Qualidade de ovos comerciais submetidos a diferentes condições de armazenamento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 63(3), 712–720. https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000300024.

Forgiarini, J., Krabbe, E. L., Alves, D. A., Contreiras, C. L., Silva, S. N., Lopes, D. C. N., & Avila, V. S. (2016). Cor da casca de ovos de diferentes linhagens como fator de identificação visando mercados alternativos. Congresso e Feira Brasil Sul de Avivultura, Suinocultura e Latícinios, 5.

Freitas, L. W., Paz, I. C. L. A., Garcia, R. G., Caldara, F. R., Seno, L. O., Felix, G. A., Lima, N. D. S., Ferreira, V. M. O. S., & Cavichiolo, F. (2011). Aspectos qualitativos de ovos comerciais submetidos a diferentes condições de armazenamento. Revista Agrarian, 4(11), 66–72. https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000300024.

Guedes, L. L. M., Souza, C. M. M., Saccomani, A. P. O., Faria Filho, D. E., Suckeveris, D., & Faria, D. E. (2016). Internal quality of laying hens’ commercial eggs according to storage time, temperature and packaging. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 38(1), 87–90. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v38i1.28922.

Hunton, P. (2005). Research on eggshell structure and quality: an historical overview. Brazilian Journal of Poultry Science, 7(2), 67–71. https://doi.org/10.1590/s1516-635x2005000200001.

Lana, G. R. Q. (2000). Processamento e conservação de ovos. In Avicultura. Livraria e Editora Rural Ltda.

Lana, S. R. V., Lana, G. R. Q., Salvador, E. L., Lana, Â. M. Q., Cunha, F. S. A., & Marinho, A. L. (2017). Qualidade de ovos de poedeiras comerciais armazenados em diferentes temperaturas e períodos de estocagem. Revista Brasileira de Saúde de Produção Animal, 18(1), 140–151. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402017000100013.

Leandro, N. S. M., Deus, H. A. B., Stringhini, J. H., Café, M. B., Andrade, M. A., & Carvalho, F. B. (2005). Aspectos de qualidade interna e externa de ovos comercializados em diferentes estabelecimentos na região de Goiânia. Ciência Animal Brasileira, 6(2), 71–78.

Mazzuco, H. (2008). Ovo: alimento funcional, perfeito à saúde. Revista Avicultura Industrial, 2, 12–16.

Mendonça, A. S. A., Correa, R. E. A., Benevides, P. R., Mota, A. V., & Franca, E. B. A. (2018). Pigmentante alternativo para gema em ovos de galinha caipira no município de Garrafão-do-Norte/PA. Cadernos de Agroecologia, 13(2), 1–10.

Mendonça, T. H. C., Soares, A. R. S., Silva, J. R., Souza, M. S., Silva Júnior, A. F., & Silva, A. R. G. (2019). Padronização e qualidade de ovos caipiras comercializados em feira livre no município de Vitória de Santo Antão (Pernambuco–Brasil). Revista Brasileira de Meio Ambiente, 7(3), 38–47.

Moreno, J. O., Espíndola, G. B., dos Santos, M. do S. V., Freitas, E. R., Gadelha, A. C., & Silva, F. M. C. (2007). Desempenho e qualidade dos ovos de poedeiras comerciais, alimentadas com dietas contendo sorgo e páprica em substituição ao milho. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 29(2), 159–163. https://doi.org/http://www.redalyc.org/html/3031/303126487004.

Moura, A. M. A., Oliveira, N. T. E., Thiebaut, J. T. L., & Melo, T. V. (2008). Efeito da temperatura de estocagem e do tipo de embalagem sobre a qualidade interna de ovos de codornas japonesas (Coturnix japonica). Ciência e Agrotecnologia, 32(2), 578–583. https://doi.org/10.1590/s1413-70542008000200036.

Netto, L. B. C., Silva, L. M., & Xavier, M. M. B. B. S. (2018). Qualidade e rotulagem de ovos comercializados no município de Valença-RJ. PUBVET, 12(9), 1–9. https://doi.org/10.31533/pubvet.v12n9a173.1-9.

Oliveira, H. F., Carvalho, D. P., Ismar, M. G., Rezende, P. M., Camargo, S. M. P., Souto, C. N., & Oliveira, S. B. (2019). Fatores intrínsecos a poedeiras comerciais que afetam a qualidade físico-química dos ovos. PUVBET, 14(13), 1–11. https://doi.org/10.31533/pubvet.v14n3a529.1-11.

Prochaska, J. F., Carey, J. B., & Shafer, D. J. (1996). The effect of L-lysine intake on egg component yield and composition in laying hens. Poultry Science, 75(10), 1268–1277. https://doi.org/10.3382/ps.0751268.

Reichert, L. J., Gomes, M. C., & Schwengber, J. E. (2011). Avaliação técnica e econômica de um agroecossistema familiar de base ecológica na região Sul do Rio Grande do Sul. Current Agricultural Science and Technology, 17(1), 123–132.

RIISPOA (2017) Decreto 9.013 de 29 de março de 2017. Fonte : https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/aquicultura-e-pesca/legislacao/legislacao-geral-da-pesca/decreto-no-9-013-de-29-03-2017.pdf/view

Rovaris, E., Corrêa, G. S. S., Corrêa, A. B., Caramori Junior, J. G., Luna, U. V., & Assis, S. D. (2014). Avaliação da incubação artificial de ovos deformados em matrizes pesadas. PUBVET, 8(18), 2173–2291. https://doi.org/10.22256/pubvet.v8n18.1777.

Sagrilo, E., Girão, E. S., Barbosa, F. J. V, Ramos, G. M., Azavedo, J. N., Medeiros, L. P., Araujo Neto, R. B., & Leal, T. M. (2016). Validação do sistema alternativo de criação de galinha caipira. Embrapa Meio Norte. Sistema de Produção, 1(1).

Silva, M. B., Raposo, J. D. A. S., & Ramos, L. S. N. (2015). Consumidores de ovos de galinhas do município de Teresina, PI. Revista Brasileira de Pesquisa Em Alimentos, 6(1), 56–63.

Silva, W. A., Elias, A. H. N., Aricetti, J. A., Sakamoto, M. I., Murakami, A. E., Gomes, S. T. M., Visentainer, J. V, Souza, N. E., & Matsushita, M. (2009). Quail egg yolk (Coturnix coturnix japonica) enriched with omega-3 fatty acids. Food Science and Technology, 42(2), 660–663. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2008.08.005

Suckeveris, D., Muñoz, J. A., Demuner, L. F., Caetano, V. C., Faria Filho, D. E., & Faria, D. E. (2015). Internal quality of laying hen eggs fed on protease at different storage and stocking conditions. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 37(4), 373–379. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v37i4.27929.

Tizo, L. A., Rigo, E. J., & Barbosa, C. H. (2015). Qualidade externa e interna de ovos obtidos em dois sistemas de criação de galinhas poedeiras. Enciclopédia Biosfera, 11(22), 2466–2475. https://doi.org/10.18677/enciclopedia_biosfera_2015_216.

Trindade, J. L., Nascimento, J. W. B., & Furtado, D. A. (2007). Qualidade do ovo de galinhas poedeiras criadas em galpões no semi-árido paraibano. Revista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental, 11(6), 652–657. https://doi.org/10.1590/S1415-43662007000600015.

Published

2022-12-19

Issue

Section

Produção animal

How to Cite

Physical analysis of eggs from a rural property located in Luziânia, Goiás. (2022). Pubvet, 16(12), e1283. https://doi.org/10.31533/pubvet.v16n12a1283.1-10

Most read articles by the same author(s)