Incidence and lipolytic and proteolytic activity of Bacillus cereus in UHT milk
DOI:
https://doi.org/10.22256/pubvet.v5n27.1174Keywords:
lipolysis, proteolysis, gelationAbstract
Bacillus cereus is a thermoduric microorganism that may has lipolytic and proteolytic activity, decreasing the quality of dairy products by causing sensorial defects during shelf life. The presence of B. cereus was evaluated in 110 UHT milk samples from 19 commercial brands, using two methods: qualitative and quantitative. By the quantitative technique no sample had any counts above the limit of detection (> 10 CFU/ml). On the other hand, by the qualitative method 18 samples (16.36%) were positive for B. cereus. All strains of B. cereus isolated from UHT milk showed proteolytic activity after 24h incubation. Any isolated strain had lipolytic activity after 24h of incubation, however, extending this incubation to 96h, 10 strains formed characteristic lipolysis sign in growth medium. It was found that 44.4% B. cereus strains presented both lipolytic and proteolytic activity.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2011 Maike Taís Maziero, Cibeli Viana, Roberto Montanhini Neto, José Paes de Almeida Nogueira Pinto, Luciano dos Santos Bersot
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.