Influence of the number of milkings on goat milk production

Authors

  • Alberto Marto da Silva Carneiro Médico Veterinário autônomo
  • José Ricardo Soares Telles de Souza Universidade Estadual do Maranhão https://orcid.org/0009-0005-5033-4951
  • Maria Inez Fernandes Carneiro Universidade Estadual do Maranhão
  • Roberto Rodrigues Veloso Júnior Veloso Júnior Universidade Estadual do Maranhão
  • Helder Luís Chaves Dias Universidade Estadual do Maranhão
  • Francisco Carneiro Lima Universidade Estadual do Maranhão
  • Ana Maria Silva de Araújo Universidade Estadual do Maranhão
  • Raimundo Calixto Martins Rodrigues Universidade Estadual do Maranhão

DOI:

https://doi.org/10.31533/pubvet.v19n02e1733

Keywords:

Goats, milking, goat milk

Abstract

The main objective of this research was to evaluate the influence the number of milking sessions has on the production in dairy goats. Ten dairy goats with approximately 60 days of lactation were used. Milking was done daily, three times in the left half of the udder, at 7:00, 15:00 and 22:00, and two times on the right half, at 7:00 and 22:00. Collections were recorded once a week, for a total of 22, in order to calculate the average and variance analysis by the F test. At the end of the 22 samplings, the average production of the left half of the udder was equivalent to 696.33 grams/day, and 609.39 grams/day for the right half, which resulted in 86.97 g/d in favor of practicing three daily milking sessions, corresponding to an increase of 14% in production (P ≤ 5), significant for the F test. The results showed that a third milking increased production and points to a natural method to be applied in goat herds, including dairy herds of undefined breed in the Northeast of Brazil, the conditions in which this experiment was developed.

References

Alves, B. G., Silva, T. H., & Igarasi, M. S. (2013). Manejo de ordenha. PUBVET, 7(6). https://doi.org/10.22256/pubvet.v7n6.1514.

Athanassof, N. (1953). Manual do criador de bovinos. Biblioteca Agronômica Melhoramentos.

Azevedo, G. S., Souza, J. P. L., Cardoso, J. A., Araújo, P. H. H., Santos Neta, E. R., Novas, M. P. V., & Vilas Novas, M. (2016). Produção de aves em sistema orgânico. PUBVET, 10(4), 327–333. https://doi.org/10.22256/pubvet.v10n4.327-333

Ballabio, C., Chessa, S., Rignanese, D., Gigliotti, C., Pagnacco, G., Terracciano, L., Fiocchi, A., Restani, P., & Caroli, A. M. (2011). Goat milk allergenicity as a function of αS1-casein genetic polymorphism. Journal of Dairy Science, 94(2), 998–1004. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.3168/jds.2010-3545.

Bandini, T. B., & Spisso, B. F. (2017). Risco sanitário do mel no Brasil em relação a novas ameaças: resíduos e contaminantes químicos emergentes. Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia, 5(1), 116–126.

Bernier-Dodier, P., Delbecchi, L., Wagner, G. F., Talbot, B. G., & Lacasse, P. (2010). Effect of milking frequency on lactation persistency and mammary gland remodeling in mid-lactation cows1. Journal of Dairy Science, 93(2). https://doi.org/10.3168/jds.2009-2320.

Carvalho, R. N. G., Oliveira, A. C. L. A. S., Silva, J. P. A. A., Anjos, C. F. C., & Vieira, E. S. (2020). Detecção de resíduos de antibióticos em leite cru em fazendas de Aquidabã – Sergipe. PUBVET, 14(5), 1–7. https://doi.org/10.31533/pubvet.v14n5a578.1-7.

Catunda, K. L. M., Aguiar, E. M., Silva, J. G. M., & Rangel, A. H. N. (2016). Leite caprino: Características nutricionais, organolépticas e importância do consumo. Revista Centauro, 7(1), 307–321.

Costa, R. G., Queiroga, R. C. R. E., & Pereira, R. A. G. (2009). Influência do alimento na produção e qualidade do leite de cabra. Revista Brasileira de Zootecnia, 38, 307–321. https://doi.org/10.1590/S1516-35982009001300031.

Dal Monte, H. L. B., Costa, R. G., Holanda Júnior, E. V., Pimenta Filho, E. C., & Menezes, M. P. C. (2010). Mensuração dos custos e avaliação de rendas em sistemas de produção de leite caprino nos Cariris Paraibanos. Revista Brasileira de Zootecnia, 3, 2535–2544.

Dickson, W. M. (2017). Endocrinologia, reprodução e lactação. Glândulas endócrinas. In M. J. Swenson & W. Reece (Eds.), Fisiologia dos animais domésticos (pp. 572–614). Guanabara Koogan S.A.

Dukes, H. H. (1978). Fisiologia de los animais domesticos. Aquilar.

Figueiredo, E. A. P., & Soares, J. P. G. (2012). Sistemas orgânicos de produção animal: dimensões técnicas e econômicas. In Embraoa Agrobiologia (Vol. 1, pp. 1–4). Sociedade Brasileira de Zootecnia.

Guimarães Filho, C., & Ataíde Junior, J. R. (2009). Manejo básico de ovinos e caprinos: Guia do educador. Sebrae, Brasília.

Klei, L. R., Lynch, J. M., Barbano, D. M., Oltenacu, P. A., Lednor, A. J., & Bandler, D. K. (1997). Influence of milking three times a day on milk quality. Journal of Dairy Science, 80(3), 427–436. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(97)75954-X.

Leite, L. O., Stamm, F. O., Souza, R. A., Camarinha Filho, J. A., & Garcia, R. C. M. (2020). Avaliação do bem-estar de cabras leiteiras em fazendas no nordeste brasileiro. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 72, 2308–2320. https://doi.org/10.1590/1678-4162-11691.

Martin, J. G. P. (2011). Resíduos de antimicrobianos em leite–uma revisão. Segurança Alimentar e Nutricional, 18(2), 80–87.

Medeiros, L., Dall’Agnol, L. P., Botton, S. de A., Smaniotto, H., Potter, R., Campos, M. M. A., Mattos, K. M., Lopes, L. F. D., & Sangioni, L. A. (2013). Qualidade higiênico-sanitária dos restaurantes cadastrados na Vigilância Sanitária de Santa Maria, RS, Brasil, no período de 2006 a 2010. Ciência Rural, 43(1), 81–86.

Mesquita, A. A., Ferrari, M. H., Caldeira, F. H. B., Freiria, L. B., Brandão, E. M., Mattos Negrão, F., Demeu, F. A., Silva, M. J. O., Dionisio, J. V. S., & Silva, V. Z. (2022). 5W2H na extensão rural: Estudo de multicaso na região amazônica em propriedades leiteiras de economia familiar. PUBVET, 16(3), 170. https://doi.org/10.31533/pubvet.v16n03a1060.1-8.

Moya, S. L., Gómez, M. A., Boyle, L. A., Mee, J. F., O’Brien, B., & Arkins, S. (2008). Effects of milking frequency on phagocytosis and oxidative burst activity of phagocytes from primiparous and multiparous dairy cows during early lactation. Journal of Dairy Science, 91(2), 587–595. https://doi.org/10.3168/jds.2007-0379.

Oliveira, G. C. B., Silva, R. R., Veloso, C. M., Marques, J. de A., Dias, D. L. S., Silva, F. F., Carvalho, G. G. P., Leite, L. C., Lisboa, M. M., & Abreu Filho, G. (2014). Interação ordenhador-vaca e as respostas comportamentais, produtivas e econômica dos animais. Archivos de Zootecnia, 63(242), 381–384.

Parré, J. L., Bánkuti, S. M. S., & Zanmaria, N. A. (2011). Perfil socioeconômico de produtores de leite da região sudoeste do Paraná: Um estudo partir de diferentes níveis de produtividade. Revista de Economia e Agronegócio, 9(2), 275–300. https://doi.org/10.25070/rea.v9i2.187.

Pimentel-Gomes, F. (1990). Curso de estatística experimental. Esalq/Cepea.

Pires, M. A. S., Almeida Júnior, G. A., & Lopes, M. A. (2018). Diagnóstico em propriedades leiteiras de economia familiar em Tabuleiro-MG. Medicina Veterinária, 12(3), 222–231. https://doi.org/10.26605/medvet-v12n3-2398.

Quadros, D. G. (2008). Leite de cabra: produção e qualidade. PUBVET, 2, 1–5.

Quittet, E. (1986). La cabra, guía práctica para el ganadero. Mundi Prensa.

Rosa, L. S., Garbin, C. M., Zamboni, L., & Bonacina, M. S. (2015). Avaliação da qualidade físico-química do leite ultra pasteurizado comercializado no município de Erechim–RS. Vigilância Sanitária Em Debate, 3(2), 99–107.

Rosa, M. S. (2004). Ordenha sustentável. Universidade Estadual Paulista.

Rosa, M. S. R., Costa, M. J. R. P., Sant’anna, A. C., & Madureira, A. P. (2009). Boas práticas de manejo: ordenha (Vol. 1). FUNEP.

Rufino, L. A. L., & Araújo, A. A. (2015). Indicadores de bem estar em ovinos e caprinos. Uma Revisão. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, 9(2), 294–298.

Silva, D. P., Gellen, L. F. A., Silva, T. S., da Luz Costa, J., Silva, A. L. L., & Scheidt, G. N. (2013). Resíduos de antibiótico em leite: prevalência, danos à saúde e prejuízos na indústria de laticínios. Evidência, 13(2), 137–152.

Simplício, A. A. A. (2001). Caprinocultura-Ovinocultura na visão do Agronegócios. Revista do Conselho Federal de Medicina Veterinária, 7(24), 15–18.

Smith, J. W., Ely, L. O., Graves, W. M., & Gilson, W. D. (2002). Effect of milking frequency on DHI performance measures. Journal of Dairy Science, 85(12). https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(02)74442-1.

Vallin, V. M., Beloti, V., Battaglini, A. P. P., Tamanini, R., Fagnani, R., Angela, H. L., & Silva, L. C. C. (2009). Melhoria da qualidade do leite a partir da implantação de boas práticas de higiene na ordenha em 19 municípios da região central do Paraná. Semina: Ciências Agrárias, 30(1), 181–188. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p181.

Vasconcellos, P. M. B. (1990). Guia prático para o inseminador e ordenhador. Nobel.

Zambom, M. A., Alcalde, C. R., Silva, K. T., Macedo, F. A. F., Ramos, C. E. C. O., Garcia, J., Hashimoto, J. H., & Lima, L. S. (2011). Produção e qualidade do leite de cabras alimentadas com casca do grão de soja em substituição ao milho moído. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 12(1), 126–139.

Published

2025-01-29

Issue

Section

Produção animal

How to Cite

1.
Carneiro AM da S, Souza JRST de, Carneiro MIF, Veloso Júnior RRVJ, Dias HLC, Lima FC, et al. Influence of the number of milkings on goat milk production. Pubvet [Internet]. 2025 Jan. 29 [cited 2025 Feb. 23];19(02):e1733. Available from: http://ojs.pubvet.com.br/index.php/revista/article/view/3949