The tasting organ of domestic dogs (Canis lupus familiaris Linnaeus, 1758)
DOI:
https://doi.org/10.31533/pubvet.v15n03a778.1-8Keywords:
Esthesiology, veterinary medicine, animal nutrition, sense organs, gustatory pathwayAbstract
This literature review aims at describing the tasting organ anatomy of dogs, because although so much is publicized about the palatability applied to animal nutrition, little is known about the anatomical structures intended for food flavors perception. The tongue is the organ in which most receptors are found for sense of taste, and the taste buds are microscopic structures associated with the fungiform, foliated and vallate papillae of the canine lingual mucosa. The gustatory pathway, constituted by a sequence of three types of neurons, connects lingual receptors to the central portion of the nervous system, allowing the animal to perceive and respond to stimuli. It is concluded that the factors described in the present work must be considered in the industrial feed manufacturing process, in order to enable dogs pleasure to feed, contributing to animal welfare.
References
Beaver, B. V. (2001). Comportamento canino: um guia para veterinários. Roca.
Carciofi, A. C. (2007). Métodos para estudo das respostas metabólicas de cães e gatos a diferentes alimentos. Revista Brasileira de Zootecnia, 36, 235–249. DOI: https://doi.org/10.1590/s1516-35982007001000022
Colville, T. (2011). Anatomia e fisiologia clínica para medicina veterinária. Elsevier Brasil.
Coren, S. (2005). How dogs think: Understanding the canine mind. Simon and Schuster.
Cosenza, R. M. (2000). Fundamentos de neuroanatomia. Grupo Guanabara Koogan.
Dvoryanchikov, G., Tomchik, S. M., & Chaudhari, N. (2007). Biogenic amine synthesis and uptake in rodent taste buds. Journal of Comparative Neurology, 505(3), 302–313. DOI: https://doi.org/10.1002/cne.21494
Dyce, K. M., Wensing, C. J. G., & Sack, W. O. (2004). Tratado de anatomia veterinária. Elsevier Brasil.
Faber, J. (2006). Avanços na compreensão do paladar. Revista Dental Press de Ortodontia e Ortopedia Facial, 11(1), 14. DOI: https://doi.org/10.1590/s1415-54192006000100003
Gouvêa, F. de L. (2019). Alimentos convencionais e a tendência a alimentos alternativos para animais de companhia: uma visão sobre o perfil de tutores e a escolha de alimentos para cães e gatos. https://doi.org/10.11606/d.11.2008.tde-13102008-145719
Houpt, K. A., & Smith, S. L. (1981). Taste preferences and their relation to obesity in dogs and cats. The Canadian Veterinary Journal, 22(4), 77–85.
Jennings, R., Premanandan, C., Ciancolo, R., Wilkie, D., Wong, A., & Kendzioski, J. (2017). Veterinary histology. Ohio State University Libraries.
Kumazawa, T., Nakamura, M., & Kurihara, K. (1991). Canine taste nerve responses to umami substances. Physiology & Behavior, 49(5), 875–881. DOI: https://doi.org/10.1016/0031-9384(91)90197-V
Myers, L. J. (1991). Use of innate behaviors to evaluate sensory function in the dog. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 21(2), 389–399. DOI: https://doi.org/10.1016/s0195-5616(91)50040-1
Nakamura, M., & Kurihara, K. (1991). Differential temperature dependence of taste nerve responses to various taste stimuli in dogs and rats. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 261(6), 1402–1408. DOI: https://doi.org/10.1152/ajpregu.1991.261.6.r1402
Noureldine, M. H. A. (2019). Fundamentos de Neuroanatomia: um guia clínico. Elselvier Saunders.
Pizzato, D. A., & Domingues, J. L. (2008). Palatabilidade de alimentos para cães. Revista Eletrônica Nutritime, 5(2), 504–511.
Prada, I. (2014). Neuroanatomia funcional em medicina veterinária. Terra Molhada.
Saad, F M O B, & Saad, C. E. P. (2004). História evolutiva na alimentação e controle de consumo dos cães e gatos. Universidade Fedeeral de Lavras.
Saad, Flávia Maria Oliveira Borges, & França, J. (2013). Novas alternativas alimentares para cães e gatos:-Alimentos livres de grãos (grain free). Congresso Brasileiro de Zootecnia.
Silverthorn, D. U. (2010). Fisiologia humana: uma abordagem integrada. Artmed editora.
Sisson, S., Grossman, J. D., & Getty, R. (1986). Anatomia dos animais domésticos. Interamericana.
Zanatta, C. P., Félix, A. P., Oliveira, S. G., & Maiorka, A. (2016). Factors that regulate food intake and preference in dogs. Scientia Agraria Paranaensis, 15(2), 109–114. DOI: https://doi.org/10.18188/1983-1471/sap.v15n2p109-114.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Catia Helena de Almeida Lima Massari, Laleska Barbosa, Henrique Ribeiro Alves de Resende
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Você tem o direito de:
Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
O licenciante não pode revogar estes direitos desde que você respeite os termos da licença. De acordo com os termos seguintes:
Atribuição
— Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso. Sem restrições adicionais
— Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.